HELIOS

Doel

De HELIOS trial is een studie waarbij er wordt gekeken met welke variant van het surveillance darmonderzoek bij IBD er de meeste poliepen opgespoord kunnen worden. Deze studie is gestart door het Radboudumc en het UMC Utrecht, in samenwerking met het LUMC en het AMC. In totaal doen er 560 mensen mee.

Surveillance technieken vergelijken

Voor deze studie worden er drie technieken met elkaar vergeleken: 1. het ‘standaard’ darmonderzoek met wit licht, 2. chromoendoscopie en 3. back-to-back coloscopie. Bij chromoendoscopie wordt per darmsegment de darmwand (tijdelijk) gekleurd met blauwe kleurstof om zo beter poliepen te kunnen zien. Bij back-to-back coloscopie wordt deze blauwe kleurstof niet gebruikt, maar wordt er een tweede blik geworpen op elk segment.

Verwachte uitkomsten

Wij verwachten dat back-to-back coloscopie een beter darmonderzoek is dan het ‘standaard’ darmonderzoek met wit licht, en vergelijkbaar met chromoendoscopie. Het voordeel ten opzichte van chromoendoscopie ligt in de simpelere procedure en een betere beoordeling indien de darm niet volledig schoon is. Daarnaast verwachten wij dat back-to-back coloscopie minder lang duurt dan chromoendoscopie.

Contactgegevens

Drs. Maarten te Groen

Arts-onderzoeker Maag-, darm- en leverziekten

Telefoon: 06- 500 083 74

Email: maarten.tegroen@radboudumc.nl