Behandeling van perianale fistels met stamcelinjecties

Pantein samenwerking

Sinds kort zijn wij in samenwerking met de afdeling chirurgie van het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer gestart met de behandeling van perianale fistels met stamcelinjecties. Deze behandeling wordt momenteel in vier ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd.

Wanneer is de behandeling geïndiceerd?

Behandeling van perianale fistels met stamcelinjecties is geïndiceerd voor de behandeling van peri-anale fistels bij volwassen met niet actieve/licht actieve luminale ziekte van Crohn, waarbij fistels niet goed hebben gereageerd op ten minste één medicamenteuze behandeling en waarbij in ieder geval één chirurgische operatie is verricht om het fistel te sluiten.

Wat houdt de behandeling in?

Het betreft een eenmalige behandeling waarbij geëxpandeerde menselijke allogene stamcellen uit vetweefsel via injecties in het fistelkanaal worden toegediend.

Verwijzing

Patiënten kunnen via de gebruikelijke route naar ons verwezen worden door hun behandelend arts. Indien een patiënt mogelijk geschikt is voor een behandeling met stamcel injecties, zal de patiënt gezien worden op de polikliniek Maag-, darm- en Leverziekten van het Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen. Nadien zal samen met de chirurg worden gekeken of de patiënt voldoet aan alle criteria om deze ingreep te ondergaan. De behandeling met de stamcelinjectie zal plaatsvinden in het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer.