Multidisciplinaire Gewrichtsklachten Poli

Gewrichtsklachten bij IBD patiënten

Gewrichtsklachten komen veel voor in de algemene bevolking maar bepaalde gewrichtsklachten kunnen een relatie hebben met een onderliggende ziekte zoals bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Dit zijn beiden chronische ontstekingsziekten van de darm, ook wel inflammatoire darmziekten of IBD genoemd.

Type inflammatoire gewrichtsklachten

Een klein deel van de IBD patiënten heeft inflammatoire gewrichtsklachten waarbij er sprake is van een ontsteking in het gewricht. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld tot uiting komen door een onderliggende reumatoide artritis. Maar er zijn ook inflammatoire gewrichtsklachten die een relatie hebben met de inflammatoire darmziekte. Deze gewrichtsklachten vallen onder de reumatologische groep genaamd spondylarthropathie.  

Spondylarthropathie

Spondylarthropathieën kunnen voorkomen in de wervelkolom maar ook kleinere gewrichten of gewrichtsaanhechtingen kunnen betrokken zijn. De ziekte van Bechterew is een voorbeeld waarbij de wervelkolom betrokken is. Er is daarbij namelijk sprake van een ontsteking in de onderrug. Spondylarthropathieën komen echter zelden voor en het aantonen door middel van beeldvorming kan lastig zijn. Soms blijft het bij een verdenking op een spondylarthropathie en behandelen wij de klachten als zodanig, in nauwe samenwerking met de reumatoloog.

Niet-inflammatoire gewrichtsklachten

Als er een zeer lage of geen verdenking is op de aanwezigheid van een gewrichtsontsteking spreken we van niet-inflammatoire gewrichtsklachten. Deze verzameling van klachten worden veel gerapporteerd door IBD patiënten. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door artrose (gewrichtsslijtage), na een blessure of na een trauma. Echter zijn er ook specifieke klachten die een relatie lijken te hebben met IBD. Momenteel voeren wij een onderzoek uit waarbij we deze niet-inflammatoire gewrichtsklachten in kaart brengen met als doel om meer inzicht te krijgen in deze nog redelijk onbegrepen gewrichtsklachten. We kijken hierbij naar verbanden tussen de darmziekte, medicatie, levensstijl en deze klachten.

Melden aan de arts

Als u als IBD patiënt gewrichtsklachten heeft, kunt u dit melden aan uw behandelend MDL-arts zodat de klachten in kaart gebracht kunnen worden. Wij werken nauw samen met de reumatologie en beoordelen samen of doorverwijzing nodig is. We hopen dat we deze klachten beter leren begrijpen om deze klachten ook beter te kunnen behandelen.